Polish English

GDZIE I CO JEŚC WE FRANCJI?

Kuchnia francuska jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i najlepszych na świecie.

Kuchnia francuska

Ślimaki, żabie udka, crème brulée, sery, wino to coś z czym nam się kojarzy francuska gastronomia. Sami Francuzi przywiązują ogromna wagę do jedzenia i sposobu spędzania przy nim czasu. W samym Paryżu jest ogromna liczba restauracji, reprezentujących rożne regiony Francji jak i zakątki świata od japońskiej , meksykańskiej, indyjskiej aż po tajską.

Pory posiłków :

Le petit déjeuner – francuskie śniadanie, składające się najczęściej z kawy, herbaty lub czekolady, francuskiego rogalika (franc. croissant), długiej bulki (baquette), masła , dżemu i soku pomarańczowego.

Le déjeuner – francuski obiad spożywany jest między południem a godziną 14. Tradycyjne menu francuskie składa się z przystawki (entrée), głównego dania na gorąco (plat du jour), sera (fromage) i deseru (dessert). Do obiadu najczęściej pije się wino lub wodę. W większości restauracji można zamówić np. zestaw dnia składające się z entrée, plat du jour, dessert lub fromage w cenie ustalonej z góry.

Le dîner - kolacja spożywana jest dosyć późno - między 19 a 21. Składa się z przystawki (hors d'oeuvre) na którą przypada zupa, sałatka, pasztet, tłusta wątróbka. Na danie główne jest najczęściej mięso, ryba lub drób z ryżem, ziemniakami lub warzywami. Do tego wszystkiego podawany jest deser, różnego gatunku sery, wino i woda.

Paryżanie często stołują się w barach o nazwie Brasserie, w których można zjeść ograniczony zestaw menu, składający się z zapiekanki, kanapki z szynką na gorąco, parówki. Jadłospisy w restauracjach francuskich wraz z uwzględnieniem cennika dań najczęściej wywieszone sa na zewnątrz lokalu.

Ceny :

Ceny menu we francuskich restauracjach rozpoczynają się od 10 euro i zależą od standardu lokalu.


Przystawki :

Croque Monsieur – zapiekanka z serem i szynka

Croque Madame – zapiekanka z serem, szynka i jajkiem sadzonym

Escargot – ślimaki

Salade niçoise – sałatka z fasolki, oliwek, anchois i papryki


Dania główne :

Coq au vin - kogut w winie

Boeuf bourgignon - wołowina duszona z burgundem i grzybami

Cassoulet - fasola z miesem wieprzowym z kiełbaskami

Veau flamande - cielęcina z suszonymi sliwkami i morelami

Bouillabaisse - zupa rybna


Desery :

Crème brulée - krem z jajek i smietany z zapieczonym karmelem

Francuska tarta - ciasto kruche z owocami w galaretce owocowej

Crepes - naleśniki